DNHK – Maik Mandemaker

Dit is het moment voor Nederlandse bedrijven om voet aan de grond te krijgen bij de Duitse auto-industrie, zegt Maik Mandemaker van der DNHK.

Maik Mandemaker is exportconsultant bij de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) in Den Haag en adviseert Nederlandse en Duitse partijen over export. Dat zijn bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven uit de automotive die de Duitse markt op willen, of ondernemers uit Duitsland die meer willen weten van Nederland.

Maik Mandemaker. Foto: DNHK

Op het Nationaal Export Event geeft hij bij het Huiskamergesprek over Automotive een presentatie over de kansen voor Nederlandse toeleveranciers uit de automotivebranche.

Hét moment om de Duitse markt te betreden

Zo makkelijk kom je er toch niet tussen bij de Duitse autofabrikanten?

Inderdaad, maar het is wel makkelijker dan ooit. Dit is het moment om met frisse ideeën aan te kloppen in Duitsland.

Hoe kan dat?

De auto-industrie is na recentelijke ontwikkelingen sterk in beweging. Ook de politiek staat veel meer open voor alternatieve aandrijvingen, zoals elektrisch rijden en waterstof. Ook blijft er ruimte voor schonere diesels. Waar fabrikanten vroeger moeilijk te benaderen waren, zie je dat men steeds meer de poorten open zet voor innovaties en de samenwerking met startups. Grote producenten zijn steeds opener, en dat biedt kansen voor Nederlandse partijen.

Hoe kom je het beste binnen?

Vaak zie je dat het als eenling nog steeds lastig is om een afspraak te krijgen bij een Duitse fabrikant. Daarom zie je dat wanneer Nederlandse ondernemers samenwerken, het wel lukt. Een andere manier is om het te proberen via startupaccelarators zoals bij bedrijven als BMW. Verder bedrijven als BMW en Mercedes lid bij ons, dat is natuurlijk ook een goede ingang.

Inspelen op de verandering

Wat wil je ondernemers meegeven op 1 november?

We bespreken een aantal trends om te zien waar de kansen liggen. Een bekend voorbeeld is dat Duitsland veel minder laadpalen heeft dan Nederland, dus bij ons ligt op dit gebied veel expertise en technologie. Duitsland en nu actueel deelstaat Noordrijn-Westfalen bieden hier veel kansen. Maar we gaan het ook hebben over waterstof, shared economy. En wat betekenen deze trends voor de toekomst van de toeleveranciers en hoe staat de Duitse politiek er in?

Hoe kunnen toeleveranciers inspelen op de veranderingen?

Er zijn grofweg 3 strategieën om met de transitie binnen de automotive-industrie om te gaan. De eerste is dat je binnen je eigen branche op zoek gaat naar een andere toepassing. Het tweede is buiten je branche zoeken naar wat je met je product kunt doen. Bijvoorbeeld een autofabrikant die ook e-bikes maakt. Het derde is het vinden van nieuwe segmenten, denk aan een producent van koeling voor accupakketten. De accupakketten van elektrische auto’s hebben immers meer koeling nodig. Dat behandelen we heel praktisch aan de hand van de ervaring van een Nederlands bedrijf.

Vertel?

Mirror Controls uit Woerden maakt stuursystemen van buitenspiegels. Nu een gewild product, maar zijn spiegels nog wel nodig nu we toegaan naar autonoom rijden? Nu heb je een spiegel nodig om achteruit te kijken, misschien is dat straks wel een beeldschermpje. Misschien hoef je straks helemaal niet meer achteruit te kijken en heb je een radarsysteem voor je dode hoek. Dat levert vast een mooie discussie op.

De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) ondersteunt al meer dan 110 jaar ondernemingen bij zakelijke activiteiten op de buurmarkt. Met rond 1300 leden vormt de DNHK het grootste Duits-Nederlandse zakennetwerk.

Geef je op voor het Nationaal Export Event

Meld je nu aan voor het Nationaal Export Event op 1 november in Barneveld!

Copyright © Nationaal Export Event Theme by: Theme Horse Powered by: Wordpress