ING – Bert Colijn

Hoe de Brexit er precies uit komt te zien weet niemand. Econoom Bert Colijn houdt voor ING de laatste ontwikkelingen in de gaten en deelt zijn inzichten tijdens het Huiskamergesprek over de Brexit.

Bert Colijn is macro-econoom. Voor ING analyseert hij de wereldeconomie met een focus op Europa. Het belangrijkste thema voor hem is op dit moment de Brexit en welke impact dit heeft op de internationale economie. Colijn doet mee aan het Huiskamergesprek over de Brexit.

Voorbij de eerste shock over Brexit

Brexit is een breed onderwerp, vanuit welke invalshoek volg je de ontwikkelingen?

Voor ING volgen we de Brexit uit verschillende hoeken. We zitten in Londen zelf, waar we vooral letten op het verloop van de onderhandelingen en andere collega’s letten op de uitwerkingen op de handel. Ik let vooral op de impact op de Europese economie.

Wat is de tussenstand, waar staan we nu?

Eind vorig jaar verkeerden we nog in shock. Europa was enorm geschrokken van het feit dat een land echt de EU uitwil. Toen speelden er nog meer negatieve sentimenten gericht tegen de EU. We stonden toen nog voor de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Maar vooral de winst van Macron hebben de grote zorgen over verdere deïntegratie enigszins geluwd. Dat was dus erg politiek, nu kijken we meer naar de economische impact en is de grote discussie verplaatst naar de achterkamertjes. We zien de inflatie stijgen, de lonen dalen. Britten voelen het al in hun portemonnee en Europa worstelt met zijn eigen onderhandelingspositie. De bal ligt nu tenslotte bij Brussel.

Zorgen over een no-deal

Wat is nu belangrijk voor Nederlanders?

Dat er een goede werkbare deal komt. Er leven terechte zorgen over een no-deal-situatie. Dat zou erg slecht zijn voor de handel. Deze lange periode van onzekerheid is sowieso niet goed voor ondernemers. Je moet goed opletten wat er in de achterkamertjes wordt besproken.

Welke scenario’s liggen op tafel?

Het ergste zou zijn wanneer de EU en de Britten er niet uitkomen; een no-deal. Wanneer de onderhandelaars weglopen van de tafel dan wordt het automatisch een deal die wordt opgesteld door de WHO. Dan wordt het heel lastig om nog zaken te doen in het VK. Dan schieten alle tarieven omhoog, je krijg allerlei extra regels. Dat is echt het doemscenario.

Kan dat gebeuren?

Zeker, maar realistischer is dat er een soort overgangsdeal komt. Het uitonderhandelen van zo’n overeenkomst duurt normaal gesproken jaren en het afgelopen halfjaar is er niets gebeurd. De hoop is dat de huidige situatie wordt verlengd totdat er wel een deal ligt.

Indekken tegen risico’s

Als er zo weinig bekend is, wat kan je dan als ondernemer het beste doen?

Omdat er nu veel achter gesloten deuren gebeurt, is de onzekerheid inderdaad te groot om daar nu al een voorschot op te nemen. Je moet je dus vooral indekken tegen de risico’s.

Biedt de Brexit ook juist kansen?

Ja, bijvoorbeeld voor investeerders van buiten de EU die een point of entry zoeken, is Nederland heel aantrekkelijk. We hebben een hoog opgeleide arbeidsmarkt, spreken goed Engels en hebben vaak een gunstiger belastingklimaat dan andere landen. Daarin concurreren we met steden als Brussel, Berlijn en Frankfurt.

Geef je op voor het Nationaal Export Event

Meld je nu aan voor het Nationaal Export Event op 1 november in Barneveld!

Copyright © Nationaal Export Event Theme by: Theme Horse Powered by: Wordpress