NBSO Dalian – Renée Derks

Wie aan China denkt, krijgt al snel een beeld van miljoenensteden die vechten tegen smogvorming en andere milieuproblemen. Renée Derks van de NBSO in Dalian merkte dat deze stad juist heel erg bezig is met leefbaarheid en duurzaamheid. En dat biedt volgens haar veel mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven.

Green Cities Dalian

Dalian is in 2006 uitgeroepen tot ‘Most livable city in China’ en staat nu nog steeds in de Top 4 van aangename steden in China, volgens een jaarlijks onderzoek van China Daily. Hierin wordt uitgegaan van factoren als veiligheid, logistiek, vervuiling, groenvoorziening en openbare faciliteiten.

Renée Derks:

Toen ik anderhalf jaar geleden voor het eerst in Dalian kwam, viel me meteen op dat deze stad een andere sfeer uitademt dan de meeste miljoenensteden in China, zegt Derks. “Het was vroeger niet meer dan een vissersdorp en was in eind 19e eeuw afwisselend in handen van de Japanners en de Russen.” Dat zie je volgens haar goed terug in de architectuur. “Russische architecten die in eigen land geen vrijheid kregen, hadden de droom om van Dalian het Parijs van het Oosten te maken. Dit heeft ertoe geleid dat de stad nu ruim dertig pleinen telt en meer groenvoorzieningen heeft dan een gemiddelde Chinese stad.”

Dalian, tweede stad van de provincie Liaoning, is de meest welvarende stad van het noordoosten van China. Een gebied van drie provincies met ruim 110 miljoen inwoners dat ook wel Dōngběi wordt genoemd. Met een strategische ligging aan de Bohai zee en de Gele Zee vormt de provincie Liaoning een toegangspoort tot de provincies in Noord-China die verder door land ingesloten zijn. Dankzij deze ligging is Dalian een aantrekkelijk bestemming voor FDI. Voornamelijk investeerders uit Korea en Japan maar ook steeds meer Europese en Amerikaanse investeerders zien Dalian als een interessante bestemming.

Kansen voor Nederlandse ondernemers in China

De afgelopen decennia raakte de zware industrie in het noordoosten een beetje in het slop, de regio werd ook wel ‘China’s rustbelt’ genoemd. Deze ontwikkelingen dwingen China tot het hervormen van de regio, vertelt Derks. “De centrale overheid komt op de proppen met plannen en subsidies om de regio een boost te geven. Automatisering, modernisering en innovatie staan hierbij hoog op de kaart, wat kansen biedt kansen voor Nederlandse ondernemers.”

Andere sectoren die Dalian, Liaoning en het noordoosten van China een interessante regio voor Nederlands bedrijfsleven maken zijn onder andere de land- en tuinbouw, milieutechnologie, de automobielindustrie en ICT. “Verschillende Nederlandse ondernemers uit deze sectoren hebben inmiddels hun weg naar het noordoosten gevonden en hebben zich gevestigd in Dalian, de parel van het noorden.”

Nederlandse initiatieven

Een goed voorbeeld van Nederlandse initiatieven in de regio is het demonstratieproject Hanging Water Tank Dalian. De ondernemer heeft ervaring in China en heeft naast een demonstratieproject in Dalian ook al een project in Tianjin en Beijing opzet. Ook de Nederlandse landschapsarchitect Niek Roozen is bezig met projecten in de regio.

Copyright © Nationaal Export Event Theme by: Theme Horse Powered by: Wordpress