Singapore – Susan van Boxtel

Singapore is de plek om innovaties rond circulaire economie uit te proberen. Bovendien is de hypermoderne stadstaat de toegangspoort naar Azië voor Nederlandse bedrijven, stelt innovatie-attaché Susan van Boxtel.

Van Boxtel is sinds 6 jaar innovatie-attaché op de Nederlandse ambassade in Singapore. In totaal woont ze al 9 jaar in de Aziatische stadstaat.

Tijdens de kennissessie op het Nationaal Export Event deelt ze haar kennis over circulaire economie. “Dat is waar duurzaamheid en winst samenkomen, waar economie en milieu beiden profiteren. We denken te vaak dat duurzaamheid de winst drukt, dat hoeft dus niet. Er ontstaan steeds meer businessmodellen die beide kanten mogelijk maken.”

Susan van Boxtel. Eigen foto

Juist Singapore is het ultieme testbed om deze concepten en nieuw beleid uit te proberen, zegt Van Boxtel. “Het is klein, hypermodern en heeft een hoge bevolkingsdichtheid. En de stadstaat is heel concurrerend als kenniseconomie.”

Circulaire economie

Als Van Boxtel over circulaire economie in Singapore praat, lijkt het wel alsof ze het over Nederland heeft. En dat klopt ook wel, beide landen hebben veel overeenkomsten, zegt ze. “Naast die open kenniseconomie hebben we allebei een tekort aan grondstoffen en dus moeten we importeren. We hebben geen ruimte voor vuilstort, dus daar moeten we een andere oplossing voor vinden. Het nastreven is voor allebei de landen dus heel duidelijk positief. Een uitstekend thema voor onze bedrijven en instituten om de samenwerking te zoeken.”

Als Singapore dan zoveel op Nederland lijkt, is het dan geen geduchte concurrent? “Daarvoor zitten we te ver van elkaar af”, zegt de innovatie-attaché. “De rol die Singapore inneemt in Azië, is onze rol in Europa. We zijn heel innovatief, en logistiek heel sterk. Het is veel logischer om samen te werken, dan elkaar als concurrenten te zien.”

Toegangspoort naar Azië

Nederlandse ondernemers en instellingen helpt ze verder met hun vragen over de regio. “We bieden veel informatie: wat gebeurt hier echt? Waar moet je op letten als je een partner zoekt?” Binnen het netwerk van de ambassade worden bedrijven doorverwezen. “We kunnen ook scannen welke partners interessant zijn.”

Van Boxtel ziet Singapore als toegangspoort naar Azië voor Nederlanders. “Hier kan je nieuwe concepten en producten ontwikkelen voor Aziatische markt. Singapore is je startpunt voor de verovering van Azië.”

Via de Nederlandse ambassade vinden al allerlei soorten bedrijven en universiteiten hun weg in Azië, zegt ze. “Vaak kunnen we mkb’ers al een goede inschatting geven van waar behoefte aan is en wat niet werkt.”

Cluster Nederlandse bedrijven

Ook viert ze graag samen de successen met ondernemers. “Hier in Azië werkt de overheid heel erg hiërarchisch. Als ik of een collega bij een event komt namens de ambassade, dan is dat toch een soort van stempel van approval wat erg belangrijk is hier. Zo helpen we bij het opbouwen van je reputatie.”

Ondernemers kunnen het meeste uit de sessie met Van Boxtel halen door vooral met concrete vragen en voorbeelden te komen, zegt ze. “Verder heb ik nu al een cluster met bedrijven die al zakendoen hier. Deze groep wil ik graag uitbreiden. Want omdat men hier erg risicomijdend werkt, moet je wel samenwerken om de markt te veroveren.”

Geef je op voor het Nationale Export Event

Meld je nu aan voor het Nationale Export Event op 1 november in Barneveld!

Copyright © Nationaal Export Event Theme by: Theme Horse Powered by: Wordpress