NBSO Bangalore – René Beerepoot

In India liggen heel veel kansen, maar de markt is lastig, vertelt René Beerepoot van de NBSO in Bangalore.

Dat er veel gebeurt in India, blijkt wel uit het feit dat de NBSO (handelspost) in Bangalore wordt opgewaardeerd tot een consulaat-generaal. Nederland heeft naast de ambassade in New Delhi ook een consulaat-generaal in Mumbai en twee NBSO’s; één in Hyderabad en één in Ahmedabad.

Bangalore het Silicon Valley van India

Beerepoot ziet volop kansen. Bangalore geldt als het Silicon Valley van India, zegt hij. “Je vindt hier van oudsher veel outsourcing van backoffice activiteiten. Maar inmiddels zijn hier ook grote techbedrijven als Amazon, Philips en Shell gevestigd en zij zijn hier volop actief met innovatie en productontwikkeling.”

Bangalore. CC0Er bestaan veel mogelijkheden in kennis intensieve sectoren zoals healthcare en cybersecurity of ruimtevaarttechnologie met bedrijven als Space magnitude en Fox it bijvoorbeeld, maar ook veel startups. Ook de horticultuur biedt kansen, bijvoorbeeld Moerheim roses en Rijk Zwaan Zaadhandel doen het goed. Koppert Biological Systems is erg actief met biologische gewasbestrijding.

Hopelijk zorgt straks de directe vlucht van Bangalore naar Amsterdam van Jetairways voor afzet van Indiase rozen en bloemen in Nederland, aangezien de teeltomstandigheden in Bangalore heel gunstig zijn en er ook veel Indiase overheidssubsidies beschikbaar zijn voor buitenlandse telers hier.

Verder zie je in India ook Nederlandse bedrijven die een lokale productiefaciliteit opzetten zoals IDfence, een bedrijf dat op maat gemaakte hekwerken hier ontwerpt en maakt voor de Europese markt. Voor dit soort bedrijven is de combinatie van geschoolde werknemers en relatief lagere lonen in Bangalore een extra concurrentie voordeel.

Get in the ring

Het blijft echter oppassen, je moet eerst tijd en moeite investeren in de relatie. Om in India succes te hebben, geldt eigenlijk de voorwaarde dat je als bedrijf al de nodige meters gemaakt moet hebben met internationaal zakendoen, zegt Beerepoot. “Die ervaring heb je echt nodig. Je moet je hier niet gek laten maken  door de ‘red tape’ (hoge mate van bureaucratie) hier en ook niet alles zelf willen doen. Dan helpt het enorm als je een goede lokale agent of manager aantrekt.

Waar Beerepoot zich al erg op verheugt, is het spectaculaire Nederlandse eventconcept ‘Get in the ring’  Dat matcht corporates met startups en komt binnenkort naar India. Zo zit het met wat extra Holland-branding ook wel goed.

Geef je op voor het Nationaal Export Event

Meld je nu aan voor het Nationaal Export Event op 1 november in Barneveld!

Copyright © Nationaal Export Event Theme by: Theme Horse Powered by: Wordpress