Turkije – Agri-food

Nederland heeft internationaal veel te bieden op het gebied van water en voedsel. Het gebrek aan water voor voedselproductie wordt in landen als Iran, het Golfgebied, Egypte, Algerije, Tunesië, Turkije, en Marokko duidelijk gevoeld.
In Iran bijvoorbeeld wordt 90% van het beschikbare water verbruikt in de landbouw, terwijl de voorraad slinkt en er grote tekorten dreigen. Slimme oplossingen voor het verhogen van gewasopbrengsten met minder of dezelfde hoeveelheid water zijn in deze landen zeer welkom.

Drie pitches

In een aantal pitches wordt in deze kennissessie voorbeelden van interventies gepresenteerd waarin Nederland, in samenwerking met bedrijven, overheden en kennisinstellingen, vernieuwingen introduceert op de nexus tussen water en voedsel.

Zeewier speelt een steeds grotere rol. Foto: CC0

Er is een pitch over hergebruik van afvalwater en andere bronnen voor voedselproductie in Iran. Het tweede thema is efficiënt watergebruik door Jouke Campen (WUR) over waterbesparing en kosten efficiëntie door Nederlandse kastechnologie, met nadruk op toepassingen in MENA-regio. En als derde presenteren Adrie van der Werf en Henrice Jansen (WUR)
hun visie op zilt en voedselproductie.

Waterprobleem in Turkije

Een bekende casus is het waterprobleem in Turkije, er is vaak onvoldoende water beschikbaar voor de agrarische sector. Er valt in sommige regio’s simpelweg te weinig regen of op het verkeerde moment. Door de uitvoering van een aantal grote waterbouwkundige projecten is het watergebruik door de landbouw inmiddels veel efficiënter georganiseerd.

Turkije is de zevende landbouwproducent van de wereld. Het land is wereldleider in de productie van gedroogde vijgen, hazelnoten, rozijnen en gedroogde abrikozen.

Zoetwaterbronnen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Turkije geen land dat rijk is aan zoetwaterbronnen. Turkije is gelegen in een semi-aride zone en het voor de agrosector benodigde water is er niet altijd op de juiste plaats en het juiste moment. Bepaalde delen van Turkije, zoals de Zwarte Zee-regio, hebben veel zoetwater; enkele dichtbevolkte, geïndustrialiseerde gebieden, zoals rond Marmara en de Egeïsche regio’s, beduidend minder.

Verhoging van de landbouwproductie met behulp van irrigatie is een belangrijk middel om het agrarische inkomen te vergroten. In een land als Turkije waar de neerslag beperkt is tot maximaal vier of vijf maanden per jaar, zijn waterbouwkundige projecten noodzakelijk voor een duurzame ontwikkeling op het platteland.

 

Lees het hele artikel bij Agroberichten Buitenland

Copyright © Nationaal Export Event Theme by: Theme Horse Powered by: Wordpress