Terugblik 2014

Op 6 november 2014 waren wij opnieuw in Rotterdam, het kloppend hart van de Nederlandse export. Op initiatief van DHL, ExportSelect, Fenedex, ING en RVO.nl kwamen meer dan 700 vertegenwoordigers van het bedrijfsleven samen om hun visie op export uit te wisselen.
Het Nationaal Export Event startte met de wervelende Export Draait Door Show. Presentator Rens de Jong nam ons mee langs vier continenten en belichtte actuele thema’s met ondernemers, specialisten en een econoom. Tijdens de interactieve workshops werden kennis en ervaringen gedeeld. En ook dit jaar werden adviesgesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van het Nederlandse ambassadenetwerk en andere exportspecialisten. Twee bedrijven vielen in de prestigieuze exportprijzen:  Farm Frites International, één van de grootste aardappelverwerkende bedrijven ter wereld , won de DHL Export Trophy 2014 en Mieke Veldhuis van Bugaboo International BV won de Exportmanager Award 2014. Tijdens de Netwerkborrel Internationaal Ondernemen werd nog druk nagepraat met collega-exporteurs.

Filmverslag van de dag


Export Draait Door Show

DHL-17De Export Draait Door Show werd gepresenteerd door Rens de Jong (bekend van BNR Nieuwsradio). Met zijn tomeloze energie, een zeer scherpe journalistieke blik en Marieke Blom (hoofdeconoom ING Nederland) aan zijn zij, daagde hij zijn tafelgenoten uit tot interessante discussies. China en export, een trend? Van productieland naar bestemming en lokale markt. De experts zien veel potentie. Simon Smits (Directeur-Generaal van Buitenlandse Zaken) noemt de interne Europese markt nog verre van volmaakt. Zijn tafelgenoten zien zeker verschillen én ook kansen. In Amerika weten consumenten “how to spend it,” zegt Marieke Blom. En hebben we in Afrika een uitdaging op gebied van governance? Jacqueline Lampe (Directeur Amref Flying Doctors) ziet veel kansen, “als je het maar goed regelt.”

Charles Ruffolo – The NetworKing  

Charles Ruffolo, bekend van zijn bestseller ‘Netwerk Je Weg Naar Succes’, inspireerde de bezoekers om internationaal te gaan netwerken! Hoe begin je met je netwerk, hoe ken je je netwerk, hoe verbind je je met je netwerk, hoe voed je je netwerk en hoe geef je aan je netwerk ? Alles staat of valt met je eigen motivatie en enthousiasme – met alleen de intentie kom je nergens. Succesvolle mensen slagen, omdat ze weten hoe ze het vuur moeten aanwakkeren! En Charles gaf daarvoor de nodige handgrepen, de principes van netwerken en praktische voorbeelden!

 

Farm Frites International wint DHL Export Trophy 

Michiel Greeven reikte de DHL Export Trophy uit aan Farm Frites International, een familiebedrijf uit Oudenhoorn en inmiddels één van de grootste aardappelverwerkende bedrijven ter wereld met een productie van ruim 800 duizend ton per jaar. Aan de prijs is naast een certificaat en een trofee een bedrijfsfilm verbonden. Het juryrapport prijst Farm Frites’ lange termijn exportstrategie, het aangaan van een joint venture in China en de aangekondigde investeringen. Maar ook na China is Farm Frites, met productiefaciliteiten in het Midden Oosten en Zuid Amerika, nog niet klaar met het betreden van nieuwe exportmarkten. Daarmee is Farm Frits toonaangevend en vervult een voorbeeldrol voor exporterend Nederland in een uitdagend jaar.

Mieke Veldhuis, Bugaboo International BV, wint Exportmanager Award 2014

Mieke Veldhuis is sinds 2001 actief voor Bugaboo International, de laatste 5 jaar als Global Sales Director, daarvoor als Global Brand Marketing Manager. De kinderwagens en accessoires van Bugaboo zijn wereldwijd te vinden en Mieke is verantwoordelijk voor het verder uitbouwen van de commerciële strategie en het bewaken van het merk. Na een studie HEAO Commerciële Economie doet zij ervaring op in verschillende sales en marketing functies. Over internationaal zakendoen zegt Mieke: “Export wordt nooit saai. Iedere dag brengt nieuwe uitdagingen. Je hebt te maken met alle interne afdelingen en moet iedereen mee krijgen. Hierdoor bouw je brede kennis van bedrijfsprocessen op.” Mieke’s succes is mede te danken aan haar drive voor innovatie en focus. Durf ook nee te zeggen is haar devies. Naast de Award is ook een geldprijs van 2.500 euro verbonden.

 Presentaties

Workshop 1:
Internationaal netwerken (presentatie niet beschikbaar)

Workshop 2:
Wat is jouw verhaal? StorySelling door BNR-presentator Rens de Jong  (presentatie niet beschikbaar)

Workshop 3:
Hoe duurzaam exporteert uw bedrijf in 2020?

Workshop 4:
Juridische aspecten bij export naar Turkije

Workshop 5:
Financieel voordeel door een juiste douaneplanning

Workshop 6:
Polen in scope van zowel exporteur als expediteur

Workshop 7:
Omgaan met werkkapitaal en financieel risico als uw export substantieel wordt

Workshop 8:
De praktijk van exporteren naar India
The Indian Challenge with Modi

Workshop 9:
eCommerce als hefboom voor uw export (presentatie niet beschikbaar)

Workshop 10:
Route naar uw nieuwe afzetmarkt
Rapport Nederland Handelsland

Copyright © Nationaal Export Event Theme by: Theme Horse Powered by: Wordpress