Terugblik 2015

Op 4 november 2015 waren wij dit keer met het Nationaal Export Event in het Spant in Bussum. Op initiatief van DHL, Fenedex, ING en RVO.nl kwamen meer dan 700 vertegenwoordigers van het bedrijfsleven samen om hun visie op export uit te wisselen.
Het Nationaal Export Event startte met keynote speakers Marieke Blom (hoofdeconoom ING Nederland) en Professor Rien Segers (Lector International Business School Groningen). Na het succes van vorig jaar stond opnieuw de Export Draait Door Show op het programma. Presentator Rens de Jong haalde drie regio’s voor het voetlicht waarbij  samen met Marieke Blom, specialisten en ondernemers in deze regio’s de meest actuele thema’s werden belicht. Er was ook grote belangstelling voor de interactieve workshops, waar exporteurs inspiratie en kennis konden opdoen en deze met elkaar konden delen. En ook dit jaar konden startende en meer ervaren exporteurs adviesgesprekken voeren met vertegenwoordigers van het Nederlandse buitenlandnetwerk (ambassades) en andere exportspecialisten. Twee bedrijven vielen in de prestigieuze exportprijzen:  AWL-Techniek won de DHL Export Trophy 2015  en Robbert Birkhoff van Meyn Food Processing Technology won de Exportmanager Award 2015. Collega-exporteurs wisselden nog druk ervaringen uit tijdens de Netwerkborrel Internationaal Ondernemen.


Export Draait Door Show

De Export Draait Door Show werd ook dit jaar gepresenteerd door Rens de Jong (bekend van BNR Nieuwsradio). Geflankeerd door Marieke Blom (hoofdeconoom ING Nederland), daagde Rens met zijn bekende energieke aanpak en zeer scherpe journalistieke blik de tafelgasten uit tot interessante discussies. Drie regio’s kwamen voor het voetlicht: Zuidoost-Azië, nabije markten (Europa) en Noord-Amerika. Tafelgasten waren voor ZuidOost-Azië: David Gianotten (Managing Partner-Architect OMA) en Steven Goetstouwers (CEO Admesy), voor Nabije Markten: Günter Gülker (Directeur Duits-Nederlanse Handelskamer), Michel Wösting (International Sales Manager Van Heek Textiles) en Gemma Broekhuis (CEO Milestone). Voor Noord-Amerika waren aan tafel genodigd: Remco Zeeuw (Hoofd Economische afdeling, Nederlandse ambassade Washington DC), Martijn Bos (CEO Boska Holland) en Arnoud Aalbersberg (CEO Tropicare).

 

AWL-Techniek wint DHL Export Trophy 

AWL-Techniek uit Harderwijk, producent van laserlasmachines, heeft de DHL Export Trophy 2015 gewonnen. Het bedrijf, dat wereldwijd een toonaangevende positie heeft in de automotive-industrie is volgens de jury een voorbeeld van wat de Nederlandse maakindustrie internationaal kan betekenen. De prijs werd uitgereikt door juryvoorzitter Martin Blok, verkoopdirecteur van DHL Express in Nederland. AWL-Techniek heeft vestigingen in Tsjechië en China en een partnership in de VS en bedient daarmee wereldwijd de automotive- en metaalbewerkende industrie. Bij het bedrijf werken 200 mensen en de omzet bedraagt 70 miljoen euro. De groeiverwachtingen gaan uit van rond de 100 miljoen euro omzet in 2020. De internationale expansie van het bedrijf is hand-in-hand gegaan met innovatieve ontwikkelingen. Met name de laserlastechnologie en de daarbij behorende robotisering en automatisering gaven het bedrijf een technologische voorsprong. Door het ontwikkelen en opzetten van de juiste handels- en distributiekanalen kon vervolgens de internationale positie van het bedrijf worden versterkt en uitgebouwd. Aan de DHL Export Trophy is ook een corporate videopresentatie verbonden: https://youtu.be/cG1InejRLck.

 

Robbert Birkhoff van Meyn Food Processing Technology, wint Exportmanager Award 2015

Robbert Birkhoff van Meyn Food Processing Technology is uitgeroepen tot winnaar van de Exportmanager Award 2015. Tijdens de finale op het Nationaal Export Event versloeg hij Hermann Egges, van Resato International en Erik Kakes van Applikon Biotechnology. De jury was onder de indruk van de groei en het gerealiseerde marktaandeel van de onderneming. Via een strategie waarbij allianties zijn aangegaan worden nieuwe concepten wereldwijd succesvol in de markt gezet. Juryvoorzitter Jan Cramer: “Kenmerkend voor het export succes van Robbert en zijn team is dat zij naast een goede internationale sales strategie, ook intern, en in het bijzonder hun after sales aanpak, de zaken uitstekend op orde hebben. Dit is een voorwaarde voor het behaalde succes.” Aan de Exportmanager Award 2015 is ook een exclusieve rondeiding door het Rijksmuseum verbonden, met aansluitend een 6-gangen diner voor het team.

Presentaties

Keynote speeches:
Keynote speech Marieke Blom en Onderzoek ING: Wat Nederland kan leren van buurlanden
Keynote speech Professor Rien T. Segers

Workshop 1:
Kansen in de internationale groothandel
Presentatie Herman Huizinga
Presentatie Marinus van der Meer
Groothandel heeft goud voor het grijpen

Workshop 2:
Hoe verken ik kansen en waar vind ik de informatie voor mijn nieuwe afzetmarkten?
Presentatie Raoul Leering
Presentatie Shanti Pahladsingh
Infokaart

Workshop 3:
Exponentieel groeien door een klantgerichte in plaats van landgericht aanpak

Workshop 4:
Ken je de spelregels van verantwoord internationaal zaken doen?
Speel mee met de Hoezo-OESO? spelshow
Presentatie niet beschikbaar

Workshop 5:
Onderhandelen met Spaanstalig Latijns-Amerika

Workshop 6:
Nieuwe Europese Douane wetgeving: consequenties voor uw bedrijf

Workshop 7:
Groeikansen in Centraal- & Oost-Europa
Presentatie niet beschikbaar

Workshop 8:
Gezonde voeding en internationalisatie

Workshop 9:
Samen grenzen verleggen

Copyright © Nationaal Export Event Theme by: Theme Horse Powered by: Wordpress