Terugblik 2012

Export als motor van de Nederlandse economie stond centraal tijdens het Nationaal Export Event 2012 dat op 28 november gehouden werd op Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. Meer dan 300 vertegenwoordigers van het bedrijfsleven kwamen op initiatief van DHL, ExportSelect, Fenedex en ING samen om hun visie op export uit te wisselen met ondermeer Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking die duidelijk haar steun toezegde aan de aanwezige exporteurs. In verschillende workshops werden onderwerpen als virtueel samenwerken, onderhandelen met Chinezen en logistiek in het jaar 2050 aangesneden. Ook vielen er twee bedrijven in de prijzen: Koppert Biological Systems won de DHL Export Trophy 2012, Peter Begemann van United Biscuits/Verkade won de Exportmanager Award 2012.

Fotoverslag Nationaal Export Event 2012

Film Nationaal Export Event 2012 (wmv)

 

Minister Ploumen deelt haar ervaringen van haar handelsreizen

Zij wilde de aanwezige exporteurs duidelijk tonen dat ze graag wil helpen om de eerste stappen op nieuwe markten makkelijker te maken. “Ik ben er voor u. We helpen door contacten te leggen, op kansen te wijzen en een goed ondernemingsklimaat te bevorderen”. Daartoe komt er een fonds van 750 miljoen euro dat vooral Midden-en-Kleinbedrijf in Nederland gaat verbinden met het MKB in ontwikkelingslanden. De gehele speech van Minister Ploumen nalezen? Klik hier.

 

 

Juultje van der Wijk van ING over buitenlandse handel

Juultje van der Wijk, Hoofd Trade Finance ING, peilde het aantal exportlanden waar de aanwezige ondernemers al zaken mee doen. Haar conclusie: “Het loont om verder te kijken dan je neus lang is. Exportkansen zijn er zeker”. Daarnaast deelde ze als handvat voor buitenlandse handel enkele inzichten uit de nieuwe ING International Trade Study “Developments in global trade 1997-2017”. U kunt het rapport hier downloaden.

 

 

Koppert Biological Systems wint DHL Export Trophy

De DHL Export Trophy wordt uitgereikt aan een Nederlands MKB-bedrijf dat voorop loopt in export en innovaties. De jury bestaande uit EVD (Agentschap NL), Fenedex, ING en DHL Express koos unaniem voor Koppert Biological Systems. Het in Berkel en Roderijs gevestigde Koppert is internationaal marktleider op het gebied van biologische gewasbescherming en natuurlijke bestuiving. Aan de prijs is naast een certificaat en een trofee een bedrijfsfilm verbonden die het unieke exportkarakter van Koppert Biological Systems in beeld brengt. De jury: “De winnaar bewijst al jaren een gedegen exportbeleid te voeren waarbij alle facetten van strategisch exportmanagement belicht worden. Tegen de economische ontwikkelingen in opende het dit jaar een vestiging in Griekenland en in groeimarkt Zuid-Afrika. Ook betrad het de Braziliaanse markt door de overname van Itafort Bioproduto. Een voorbeeld voor vele bedrijven in Nederland”. Paul Koppert van Koppert Biological Systems: “Deze prijs voelt als erkenning voor alle mensen in ons bedrijf”. De DHL Export Trophy is een jaarlijkse prijs die voor de eerste keer uitgereikt werd.


Peter Begemann, United Biscuits International/Verkade, wint Fenedex Exportmanager Award 2012

Peter Begemann van United Biscuits/Verkade is uitgeroepen tot winnaar van de Exportmanager Award 2012. Tijdens een zeer spannende finale liet hij Peter Verhagen,  Sonneveld Group B.V. en Maurice de Vlieger, Thermobile Industries B.V., achter zich. Het succes van de drie kandidaten schuilt volgens juryvoorzitter Jan Cramer, voormalig directeur Grolsch International in duidelijke keuzes en in het lokaal en klantgericht opereren. Peter Begemann onderscheidde zich daarin net iets meer dan de anderen. Vooral zijn business cases over het Iberisch Schiereiland en Oost -Europa maakten indruk. “Groei in Europa is wel degelijk mogelijk”, aldus de juryvoorzitter. Peter over het winnen van de Award: “Ik heb geen woorden, de competitie was scherp. Wat ik wilde overbrengen is dat je wél succesvol kunt zijn in dit economisch klimaat door continue te innoveren”. Aan de prijs is een trofee verbonden en een cheque van € 2.500.

Copyright © Nationaal Export Event Theme by: Theme Horse Powered by: Wordpress