Winnaar 2009 – Van Houtum Papier BV

Zonder het te beseffen gebruiken we de producten van Van Houtum Papier iedere dag. Zelden sta je er bij stil dat dit hygiënepapier uit het Limburgse Swalmen zijn weg vindt door heel Europa en ook daarbuiten. Fenedex­ sprak met Sales Manager E­port, Rob Didden over zijn e­xportaanpak.

Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?

Bij een van mijn eerste werkgevers zat ik op de binnendienst en had de Scandinavische markt onder mijn hoede. Nadat ik mijn spo- ren op de Exportbinnendienst had verdiend werd mij gevraagd om de Sales te gaan doen voor de Duitse en Franse markt. Deze uitdaging heb ik met beide handen aangepakt. Na de Duitse en Franse markt mocht ik gaan pionieren in Oost Europa. Nog steeds vind ik het ontginnen van “virgin markets” het leukst. Op deze markten kun je echt je eigen stempel drukken. Dat is ook wat export zo geweldig maakt. Markten verschillen zo veel van elkaar, je moet je constant inleven in andere situaties.

Minister Cramer & directeur Henk van Houtum

Je hebt een exportbinnendienst achtergrond. Ervaar je dit als voordeel voor je carrière als exportmanager?

Ja absoluut! De Exportbinnendienst is een geweldige leerschool. Je hebt er veel tele- fonisch contact met klanten en leert wat er allemaal bij een exporttransactie komt kijken. Door mijn tijd op de Binnendienst snap ik hoe men tegen sales aankijkt, ik weet wat er speelt op de Binnendienst en hoe belangrijk het werk is dat ze doen. Voor een succes- volle export moeten Sales en Binnendienst een goede relatie hebben. Samen zet je de exportprestatie neer! Wij hebben dan ook 1x per maand vergaderingen met zowel Exportbinnendienst als Sales. Hierin bespreken we wat er goed gaat, maar ook vooral wat er minder goed is gegaan. Hoe kunnen we in het vervolg deze fouten en misverstanden samen voorkomen.

Ik ben dan ook geen voorstander van 100% buitendienstfuncties. Net zo als je een balans moet vinden tussen werk en privé moet er ook een gezonde balans tussen binnen en buiten zijn. Wanneer je constant buiten bent en alleen langskomt om de orders op het bureau van de binnendienst neer te leg- gen, dan zul je meer moeite hebben om een project intern goed af te handelen. Verkopers moeten immers projecten tweemaal verkopen. Eerst aan de klant en daarna intern. Indien je binnen op tijd betrekt bij je werk, een goede werkrelatie met ze opbouwt dan zal het project efficiënter en beter worden opgepakt.

Het is echter ook belangrijk om de mensen van de productie bij je werk te betrekken. Eens in de zo veel tijd ga ik naar de productie toe en vertel ik leuke dingen over de verschil- lende buitenlandse projecten. Zodat ook de mensen in de fabriek weten waarom ze de producten maken en waar ze heen gaan. Tenslotte probeer ik meer horizontale contacten te bewerkstelligen. Dus onze logistiek manager in contact laten komen met de logistiek manager van onze distributeur. Indien mogelijk neem ik de logistieke en binnendienst mensen ook mee naar buiten om de klant te ontmoeten. Dit levert veel wederzijds begrip op.

Hetzelfde geldt voor de salesteams. Wij hebben de accountmanagers van onze Portugese distributeur hier naar toe laten komen. Gezamenlijk een heel programma gedaan waarin zowel formele zaken zoals brainstormsessies en workshops als informele aspecten, zoals met z’n allen ‘karten’ en ‘uitgaan’ zaten. Dit is een enorm succes gebleken, het daaropvolgende jaar zijn we enorm gegroeid in Portugal.

Wat is het belangrijkste ingrediënt voor een goed exportbeleid?

Focus! Voor van Houtum papier is dat het belangrijkst geweest. Of het nu gaat om landen keuzes, entreestrategieën of marketingbeleid, focus is een terugkerend thema. Het gaat niet om de hoeveelheid landen die je bedient maar om de kwaliteit van de exportlanden die je bedient. Vroeger was men bij Van Houtum Papier enorm trots dat we leverden aan Libanon of Bahrein. Dit was niet structureel, het was meer een hit en run strategie. De producten werden wel verkocht aan veel verschillende landen maar er stond niets op papier.

Toen ik bij Van Houtum binnen kwam ben ik eerst begonnen met alle exportmarkten in kaart te brengen en daar focus in aan te brengen. Er werd besloten dat onze focus Europa moest zijn. Hier hebben we ons dan ook volledig op gericht. Vroeger gingen we dus gewoon de boer op, nu maken we eerst ons huiswerk. Naast het strategisch plan wordt er voor elke markt een deelplan geschreven. Deze deelplannen laat ik door het management tekenen. Dit geeft commitment!

Ook heb ik gekeken naar onze distributie strategie. Van Houtum maakte gebruik van agenten, distributeurs en leverde ook aan de retail. Dit is helemaal omgegooid. Op dit moment werken we alleen nog met distributeurs/groothandel. Ook werd besloten geen exclusieve distributeurs meer aan te stellen.

De ervaringen die we hiermee hadden waren teleurstellend. Distributeurs die zeer veelbelovend leken gingen op hun lauweren rusten op het moment dat zij exclusiviteit voor een markt verworven hadden. Het waren niet altijd leuke gesprekken die we hebben gevoerd met de distributeurs die hun exclusiviteit moesten opgeven. Maar het had wel het gewenste resultaat. Bij het zoeken naar een nieuwe partner gaan we terug naar de basis, onze SWOT, en beantwoorden de volgend vragen: Wie zijn we, wat willen we zijn, wat is onze toegevoegde waarde en wie mag dat met ons realiseren?

Wij willen onze partner betrouwbaarheid, exibiliteit en geborgenheid bieden, maar een groothandel moet wel presteren. We zitten bij Van Houtum Papier niet te wachten op dozenschuivers. Wij willen een partnership met onze distributeurs, we kijken hoe we onze business samen kunnen optimaliseren. Het is net een huwelijk, de liefde moet wel van 2 kanten komen. Van Houtum Papier biedt met haar eigen merk Satino een geheel service concept met hierin 5 garanties en volledige ondersteuning. Om Satino partner te worden moet het assortiment van de distributeur voor 75% uit Satino producten bestaan en moet hij zijn markt kennis en marketing middelen effectief inzetten om zo het merk Satino in de markt te zetten.

2009 is voor veel bedrijven een zwaar jaar, voor van Houtum papier is het echter een top jaar. Hoe hebben jullie dit gedaan?

Ook dit heeft alles te maken met de keuzes die we gemaakt hebben. Tot een aantal jaren geleden moest ook Van Houtum Papier vechten voor elke klant. We waren grotendeels afhankelijk van een aantal grotere private labelklanten in zowel retail als AFH segment. Hierdoor waren we erg kwetsbaar voor de grillen van de inkopers en voor zaken als de prijzenoorlog in supermarkten.

Door niet meer rechtstreeks zaken te doen met de retail en niet meer afhankelijk te zijn van 1 distributeur in een markt, met het risico dat deze te groot wordt, hebben we een veel betere spreiding van risico’s gekregen. Maar de keuze om ons met name te gaan richten op ons eigen merk Satino is de grootste succes factor geweest.

Met Satino richten wij ons op de MVO-gedachte. People, Planet, Product staat centraal. Voor vele bedrijven zijn de steeds striktere milieuwetten een verschrikking. Wij hebben echter van de nood een deugd gemaakt. Duurzaamheid wordt in veel landen steeds belangrijker en daar hebben wij op in gespeeld.

Satino is het eerste bedrijf in de papiersector die het Cradle to Cradle keurmerk heeft gekregen. Dit betekent dat het gehele productieproces duurzaam is en nog belangrijker dat alle residuen herbruikbaar zijn. Ons toiletpapier is gemaakt van 100% gerecycled papier, het is volledig biologisch afbreekbaar, de hoeveelheid water die wij gebruiken is minimaal en de inkt die wij uit het oude papier halen wordt weer hergebruikt als grondstof voor de kartonindustrie. Met deze duurzame productlijn zijn wij onderscheidend in de markt en zijn we uit het prijsgevecht van de andere papierfabrie- ken gebleven.

Fenedex hoort nog wel eens: export naar de EU is toch geen export meer. We zijn toch 1 markt, geen grenzen, dezelfde regels. Ben je het hier mee eens?

De EU één markt: Vergeet het maar! Binnen Europa hebben we misschien geen douanegrenzen meer, maar er zijn nog wel culturele- en talengrenzen. Iedere markt heeft zijn eigen aanpak nodig. De Nederlandse manier van zakendoen wordt niet overal gewaardeerd. Exporteren is communiceren! Soms is veel diplomatie en een lange adem nodig. Talen spelen ook een belangrijke rol. Om de Spaanse markt te ontwikkelen hoefde ik niet per se Spaans te leren. De distributeurs en de klanten spraken immers Engels. Toch ben ik Spaans gaan leren en dat maakt een enorm verschil. De waardering van je partners is enorm en het zakendoen verloopt soepeler. Naast deze culturele zaken spelen ook de producteisen een grote rol. Iedere markt heeft eigen eisen en voorkeuren op het gebied van hygiënepapier. Hierbij moet je denken aan kleur, aantal lagen, de grootte van de rol, manier van vouwen. Het product wordt dus overal anders ontvangen. Het is heel belangrijk om per markt je communicatiestrategie aan te passen.

Heb een laatste tip voor andere exportmanagers?

Ook oude rotten moeten blijven leren. Ook al heb je veel ervaring, je moet niet denken dat je alles weet. Wanneer je dat denkt zul je onderuit gaan. Ik zorg ervoor dat ik mijn kennis regelmatig opfris.

Dit artikel verscheen eerder in de FenedexPress

Geef je op voor het Nationale Export Event

Meld je nu aan voor het Nationale Export Event op 1 november in Barneveld!

Copyright © Nationaal Export Event Theme by: Theme Horse Powered by: Wordpress